کتاب نمایشگاه مطبوعات؛ به مثابه بازار و حرفه روزنامهنگاری نوشتهی علی رضا کرمانی جلد چهاردهم از مجموعهی مطالعات راهبردی، ضمن اشاره به فلسفه وجودی نمایشگاه مطبوعات، به ترسیم وضعیت فعلی و کارکردهای نمایشگاه پرداخته و از مسیر انجام مصاحبه با کارشناسان حوزه مذکور به دنبال آسیب شناسی و ارائه راهکار است.
داشتن رویکرد راهبردی به مسائل یکی از ضروریات مدیریت کلان نهادها و سازمانهاست. این رویکرد با مشخص کردن ابعاد مختلف موضوعها و بررسی نقاط ضعف و قوت و تهدیدها و فرصتهای موجود تلاش میکند با ترسیم اهداف بلندمدت و کوتاه
مدت، بهترین مسیر را برای رسیدن به این اهداف ترسیم نماید؛ به گونهای که حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری انجام پذیرد.
مطالعات راهبردی نوشتاری است که به پژوهشهای کتابخانهای و میدانی کوتاه مدت اشاره دارد. در این متنها پژوهشگر ضمن طرح موضوع، ابعاد و زوایای مربوط به آن را نشان داده، رهیافتهای موجود را بیان و در نهایت به جمعبندی و در صورت لزوم به میپردازد. مطالعات راهبردی از آن رو اهمیت دارد که در کنار طرح مسائل نظری و کمک به توسعه دانش نظری و کاربردی، به حل معضلات و دشواریهای موجود در عرصه مدیریتی انجامد. به سخن دیگر؛ تلاش شده است این مطالعات به نحوی انجام شود که فقط با رویکرد مطالعهای به آن نگریسته نشود بلکه کاربردی و اثربخش بودن آن در حوزه تصمیمگیری نمایان باشد.
باید اشاره داشت که مخاطبان این مطالعات را مدیران، مسئولان و کارشناسان حوزه فرهنگ به ویژه در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل میدهند. هدف از انجام این مطالعات، تعیین خطوط کلی بینش و تجربه موجود درباره موضوعها و مسائل حوزه فرهنگ است؛ به نحوی که جایگاه و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را درباره موضوعهای مطرح شده به روشنی بیان کند و از رهگذر چنین نگاهی، واحدهای زیرمجموعه وزارتخانه بتوانند با بهرهگیری از این گزارشها، طرحها و برنامههای خود را دقیقتر و منسجمتر عملیاتی کنند.
برگزاری جشنوارهها و نمایشگاهها یکی از شناخته شدهترین فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که همیشه موافقان و مخالفان خود را داشته است. در همین راستا دفتر مطالعات، ارزیابی راهبردی نمایشگاه کتاب را در سال ۱۳۹۴ و ارزیابی نمایشگاه قرآن و نمایشگاه مطبوعات را نیز در سال ۱۳۹۶ در دستور کار قرار داده است.
در بخشی از کتاب نمایشگاه مطبوعات؛ به مثابه بازار و حرفه روزنامهنگاری میخوانیم:
نمایشگاه مطبوعات، همچون هر پدیده اجتماعی دیگر، محصول شرایط اجتماعی زمان و مکان خویش است. تحمیل جنگ هشت ساله به کشور، خرابیهای بسیاری را به وجود آورد، به طوری که تخریب زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شرایط را برای توسعه کشور دشوار کرده بود. از سوی دیگر با تحمیل مصائب فراوان روحی و روانی ناشی از جنگ، جامعه از بینشاطی رنج میبرد. در چنین شرایطی توجه به بازسازی هر دو حوزه ضرورت یافت. خلأ رسانهای به وجود آمده، لزوم بازنگری در فضای رسانهای کشور پس از جنگ و پاسخگویی به مطالبات اجتماعی در حوزه آزادیهای مدنی از جمله طراحی و برگزاری فعالیتهایی همچون نمایشگاه مطبوعات را گوشزد میکرد.
به نظر میرسد که تحقق ایده شکلگیری نمایشگاه مطبوعات در چنین شرایطی قابل فهم است. ایده نمایشگاه مطبوعات همچون هر ایده نمایشگاهی دیگر در بطن خود توسعه رسانهای کشور را میپروراند و به اقتضای شرایط آن زمان ابزاری بود برای بسط و گسترش شور و نشاط سیاسی در کشور. براساس این ایده هر سال مطبوعات کشور در زمان و مکانی مشخص با ارائه توانمندیهای خود ضمن آشنایی با رقبای کاری خود سعی در توسعه بازارهای بالفعل و بالقوه خود داشتهاند. علاوه بر این نمایشگاه سازهای برای بحث و گفت و گوی اجتماعی بود. در آن ایام مخاطبان مطبوعات فرصت مییافتند تا با کنشگران این عرصه و کسانی که فقط نامی از آنها در صفحات مطبوعات دیده بودند رو در رو به گفت و گو بنشینند.
کلمات کلیدی: مطالعات راهبردی چیست، مطالعات راهبردی جلد 14، مطالعات راهبردی جلد چهاردهم، درباره نمایشگاه مطبوعات، نمایشگاه مطبوعات، نمایشگاه مطبوعات چیست، حرفه روزنامه نگاری، روزنامه نگاری،
کتاب سبز بزرگترین مرجع رایگان دانلود کتاب الکترونیکی با بیش از ۱۰،۰۰۰ کتاب، کتاب صوتی و رمان است. با کتاب سبز در تمامی موضوعات مانند داستان و رمان، مجله، موفقیت و روانشناسی، تاریخی، کامپیوتر، علمی، دانشگاهی، کتاب صوتی و...کتاب برای دانلود قرار داده شده است. دانلود کتابها با فرمت PDF یا MP3 است. تمامی کتابهای موجود با در نظر گرفتن حقوق مولفان برای دانلود رایگان انتشار یافتهاند. تمامی مولفان میتوانند کتابها و مقالات با ارزش خود را برای انتشار رایگان به کتاب سبز ارسال کنند.